Home > Privat > Att tänka på vid köp av begagnad bil

Att tänka på vid köp av begagnad bil

September 1st, 2013

Det finns flera skäl att köpa bil begagnat, varav det vanligaste kanske är priset. Men det är också lätt att göra olika misstag, och inte få en så pass bra bil som man kanske skulle önska. Men använder sig av sitt sunda förnuft och följer lite enkla regler, så är det lätt att köpa en bra begagnad bil.

Det första man kommer att få ta ställning till är om man ska köpa via bilhandlare eller privatperson. Fördelen med bilhandlare är ökad trygghet; man kommer antagligen inte att bli lurad, och kan även få viss garanti. Men detta innebär också att priset antagligen kommer att bli något högre. Att köpa via privatperson är vanligtvis billigare, men kan vara mer osäkert, även om det inte behöver vara så.

Sedan gäller det serviceboken. Var noga med att allt är som det ska här, och att allt underhåll och reparationer gjorts av en auktoriserad verkstad. Detta inte enbart för att försäkra dig om att underhållet hållit hög klass. Det är även ett krav för att en nybilsgaranti fortfarande ska gälla, om sådan finnes.

Provkör och undersök sedan bilen själv. Helst av allt ska du nog också läsa på en del innan om bilmodellen ifråga, så att du åtminstone har lite koll. Du kommer inte bara att få det lättare att avgöra om bilen håller vad den lovar, utan även om den passar just dig.

Slutligen, så var noga med köpekontraktet. Detta då speciellt om du köper bilen från en privatperson. I sådana fall kan det också vara på sin plats att ta reda på om bilen i fråga verkligen är registrerad på den presumtiva säljaren. Att den skulle vara stulen är osannolikt, men risken finns trots allt där. Avtalet ska sedan helst av allt vara skriftligt. Se dessutom till att få kvitto på eventuell handpenning. Även om säljaren verkar aldrig så ärlig, så är det bäst att inte riskera att stå där med rumpan bar.

Privat

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.